Østfold bunad er for alltid knyttet til de Norsk-Danske frihetskjempernes uniform. Les om Krigen mot sverige.

Østfold bunad minner oss om de Norsk-Danske frihetskjempernes uniformer.

Østfoldbunaden – de Norsk-Danske frihetskjempernes uniform

Når vi ser østfold bunad kan vi minnes Gyldenløvefeiden og Snapphanenene

Østfold bunad er et godt eksempel på en bunad hvor de viktigste trekkene som kjennetegner en militær uniform er beholdt. Frakk, bukse og vest er av samme type som var i bruk på siste halvdel av 1600 tallet. Det er mange felles trekk her med uniformen til de såkalte Snapphanene. Under Gyldenløvefeiden spilte Snapphanenene viktig rolle i den Skånske krigen fra 1675-1679.

Friskytterkorps og lokale militser brukte uniformer som senere har inspirerte til østfold bunad

På denne tiden opererte friskytterkorps i de østdanske områdene som besto av Skåne, Blekinge og Halland. Dette var ikke noe nytt, lokale militser og friskyttere hadde kjempet mot svenskene, også i tidligere kriger. Svenskenes fremferd var usedvanlig brutal. Mange steder nektet svenskene å anerkjenne friskytterne som militære styrker og utsatte dem for brutale represalier. Den Dansk Norske siden i konflikten utøvet en langt mildere form for represalier ovenfor Svenskene sin bondemilits og friskyttere, også kjent som Frikårer.

Politisk motivert historie skrivning

Det finnes ulike definisjoner på Snapphaner. Det offisielle svenske syn på Snapphanene har i ettertid vært preget av at disse modige opprørerne var en gjeng med simple røvere og kriminelle, som var like fryktet blant lokalbefolkningen som de svenske soldatene selv. Denne type skille mellom friskyttere som hadde militære distinksjoner og Snapphane som neppe var mer enn opportunistiske røvere ifølge svenske historikere, faller på sin egen urimelighet. Dette er etter mitt syn et eksempel på politisk motivert historie skrivning. Krigføringen på 1600-tallet trengte mannskaper for å holde hærstyrkene ved like.

Henrettelse var oftest eneste avstraffelse

Sivilbefolkningen måtte mer eller mindre frivillig avgi bidrag i form av matvarer, pengestøtte og materiell til hærstyrkene i sitt nærområde. Grensen mellom plyndring og frivillig tvang var derfor svært flytende. Den svenske krigsmakten benyttet brutale virkemidler i forsøket på å bekjempe Snapphanene, som under krigen var ansett som ulovlige stridende og opprørere mot det svenske styret. Henrettelse var oftest den eneste form for avstraffelse. Henging og halshogging var vanlige henrettelsesmetoder, men det ble også tatt i bruk mer ekstreme metoder som radbrekking, steile og hjul. Snapphaner kunne også bli grillet til de døde.

Spidding på påle, grilling og radbrekking

Snapphanene var modige frihetskjemere som slåss mot Svenskene. Østfold bunad er et godt eksempel på en bunad hvor de vikigste trekke som kjennetegner en millitær uniform er beholdt.

Den form for henrettelse som forbindes mest med Snapphaner var spidding på påle. Denne form for henrettelsesmetode var som regel ikke sanksjonert av overordnet myndighet og ble ofte utført av bondemilits og svenske soldater på egne initiativ. Vi vet lite om de norske Snapphaner i norsk krigshistorie. De som var nordmenn blant Snapphanene i Bohuslän Jemtland og Härjedalen ble raskt glemt etter at krigen var over. Nå lever litt av historien videre i vår østfold bunad.

Krigen om tidligere norske områder i Sverige

Fra Gyldenløvefeiden er det antydninger om at norske Snapphaner hadde vært i kamp med svenskene selv om deres kamp var mindre intens og mer basert på å gi indirekte assistanse til de norske styrkene i form av rekognosering og spionasje. Etter mitt syn er det mye som tyder på at nettopp befolkningen i de tidligere norske områdene av Sverige, har spilt en viktig rolle i kampen mot svenskene. Det er ingen tilfeldighet at østfold bunad bærer preg av den draktskikk som var i bruk blant Snapphanene i opprøret som førte til et knusende nederlag for den norskættede befolkningen i Bohuslän. Befolkningen i dette området hadde vært under den svenske krone siden 1658.

Østfoldbunaden er et godt eksempel på en bunad hvor de viktigste trekkene som kjennetegner en militær uniform er beholdt. Frakk, bukse og vest er av samme type som var i bruk på siste halvdel av 1600 tallet.

Etnisk rensing av nordmenn i Sverige

Vi vet med sikkerhet at etter 1679 ble det i de tidligere norske områdene av Sverige, iverksatt en systematisk etnisk forsvensking av befolkningen. Straffen for å ha støttet Danmark-Norge i krigen mot Sverige var at den tidligere norske befolkningen i Sverige nå måtte gi avkall på alt som hadde med deres norske identitet å gjøre. I tillegg ble hver tiende bonde i Bohuslän henrettet til skrekk og advarsel mot nye opprør. Når Snapphanene sin uniform er bevart i mannsbunad fra Østfold må dette ha en direkte sammenheng med at bøndene på begge sider av grensen, med tilhørighet i områdene Sverige hadde erobret 21 år tidligere, var en del av Snapphanene sin motstandsbevegelse.

Snapphanene døde forgjeves men vi husker dem gjennom østfold bunad

Historiene om Snapphanene som døde i kamp mot undertrykkelse og urettferdighet lever fortsatt videre i Østfold bunad, selv om disse tapre motstandsfolk sin skjebne har havnet i historiens glemmebok. Husk det er vinnerne av en krig som skriver historien. Svenskene har i ettertid hatt gode grunner til å skjule de grusomheter som ble påført den norskættede befolkningen i de tidligere norske områder av Sverige.

Østfold bunad kan minne oss om tapte landområder og overgrep

Historiene om Snapphanene som døde i kamp mot undertrykkelse og urettferdighet lever fortsatt videre i Østfold bunad. Den triste skjebnen til de tapre Norske motstandsfolk har havnet i historiens glemmebok. Husk at det er vinnerne av en krig som skriver historien. Svenskene har i ettertid hatt gode grunner til å skjule grusomhetene som ble påført den norskættede befolkningen i de tidligere norske områder av Sverige. I Norge er østfold bunad et diskret vitnesbyrd om tidligere tiders urett.

eller sende en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Komplett bunad fra 38.000,-

Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.


Vi kan fortsatt levere bunad før 17. mai 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

eller send en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Vi holder åpent alle dager i Påsken.

Ring på forhånd og avtal tid.

Lån bunad gratis mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.

Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden

Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her:

Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på 975 34 439 eller send en mail til Henning.Kumle@BunadForMenn.no.