Home » Episode » 10. Lytt til koblingen mellom herrebunad fra Rogaland og Napoleon, general Bernadot som ble konge av Sverige, Terje Vigen og hungersnød
bfm10.mp3

10. Lytt til koblingen mellom herrebunad fra Rogaland og Napoleon, general Bernadot som ble konge av Sverige, Terje Vigen og hungersnød

Sammendrag

I denne episoden forteller vi om bunad fra Rogaland med aner til norske sjørøvere og spanske marineuniformer. Lytt til fortellingen om den franske general Bernadot som ble konge av Sverige og Terje Vigen som ble kastet i Britisk fengsel i et forsøk på skaffe mat til familien.7

Sjørøvere og Spanske uniformer

Bunad fra Rogaland med aner til norske sjørøvere og spanske marineuniformer. Bunad fra Rogaland fra Bunad For Menn er inspirert av uniformen til marinen i Spania.

Bunad fra Rogaland har et eget særpreg som skiller den fra andre norske bunader med opphav fra samme periode på begynnelsen av attenhundretallet. Jakken skiller seg ut ved at den har silke på jakkeslagene i samme farge som silken i vesten. Knebuksen har et snitt som gjør at den ikke er egnet til å sy i klede, da det kreves et tynnere materiale for at buksen skal få den rette formen og utseende. Dette gjør at det i dag brukes Drapé som materiale i bunaden. Drapé er et fint fransk ullstoff fra siste halvdel av attenhundretallet. Drapé var enda ikke oppfunnet på det tidspunkt i historien hvor bunaden fra Rogaland angivelig ble tatt i bruk. Det er også vært å merke seg at lokket på buksen sitter lavere en det som er vanlig på andre norske bukser til bunad som har lokk i stedet for gylf.

Legg merke til silken på jakkeslagene som har tydelig preg av en spansk uniform.
Buksen har en utforming og design som tilsier at det var brukt tynne materialer
av type silke, bomull og lerret. Buksen var ikke designet for å lages i klede av ull.

Sjørøvere mot Britiske skip

Alle disse detaljene forteller at bunad fra Rogaland fra starten av var beregnet for å lages i et tynt materiale av type silke, bomull eller lerret. Dette tyder på at drakten har et opphav syd i Europa, høyst sannsynelig Spania. Dette passer godt sammen med nyere forskning på kapernæringen. Sjørøverne hadde baser langs sørlandskysten helt ned til Rogaland. Det er i ferd med å avdekkes ny kunnskap om denne næringen som viser at private orlogsfartøy med rettighet fra Kongen til å kapre fiendens fartøy i strid, har vært langt mer utbredt som næring i Norge enn det vi tidligere har antatt. Før Norge kom inn under den Svenske Kronen i attenfjorten var vi, som en del av Danmark, nært knyttet til Frankrike. Frankrike var alliert av Spania i kampen med England om herredømme på havet.

Familien til Terjen Vigen sultet til døde

I Norge kjenner vi alle historien om Terje Vigen som under Napoleon krigen rodde til Danmark for å skaffe korn til familien, men ble tatt til fange av et engelsk krigsfartøy og satt i fengsel. Familien til Terje Vigen sultet i hjel som følge av England sin kapring av norske handelsskip langs norskekysten fra attentolv til attenfjorten. Strategien til England var å forhindre at nødvendig matkorn ble importert til Norge slik at sult skulle føre til svekket moral i befolkningen. Hungersnøden vinteren attentolv regnes som den siste store hungersnød i Norge hvor mange mennesker sultet i hjel som følge av England sin strategi med å bruke sult som våpen mot en utarmet norsk befolkning.

Intenst hat mot engelskmenn

Det sier seg selv at hatet mot engelskmennene må ha vært sterkt i den norske befolkningen etter dette. Når vi i tilegg opplever at den franske general Bernadot, som for øvrig var sønn av en simpel postmester fra Paa i Frankrike, sviker sin gode venn Napoleon til fordel for England. I bytte mot å bli konge av Sverige og få Norge på kjøpet, vender denne ”Quisling” seg mot sitt fedreland og overtaler sin leiehær til å fortsette krigen på England sin side. Det er ingen gåte at mange av de fremste menn i Nopge kjempet en tapper sak og var villig til å ofre det meste for å få en egen konge. Slik lever historien videre gjennom bunad fra Rogaland.