Mannsbunad fra Gudbrandsdalen med kort jakke

Video om Gudbrandsdalsbunaden med kort jakke

Kategori

in

Gudbrandsdalsbunaden har gjennom tidene sett forskjellig ut. Siden 1962 har det vært en fastere norm. Dagens bunad bygger på et samarbeid mellom Gudbrandsdal Ungdomslag, Dei Sandvigske samlinger og Husfliden Lillehammer.

Se mer om Gudbrandsdalsbunaden

Kobling mellom gudbrandsdalsbunaden og den skotske kilten

Gudbrandsdalsbunaden har røtter i militære uniformer på begynnelsen av 1800 tallet.
Det som gjør gudbrandsdalsbunaden spesiell, er bruken av rutet ullvest hvor mønsteret er identisk med skotsk Tartan mønster. De skotske familieklanene har alle ulike kiltmønster. Dette er en tradisjon som strekker seg tilbake til norrøn tid. Slike mønstre er fortsatt i bruk i skotske folkedrakter. Spørsmålet her er: Hvordan har Skotske kiltmønstere havnet i norsk draktskikk og gudbrandsdalsbunaden?

Skotske kilt mønstre i tre bunader

Vi finnet igjen Tartan mønster også i mannsbunadene fra Østerdal og Valdres. Vi kan ikke se bort ifra at tilsvarende system med mønster i de ulike skotske slektene sine kapper har vært i bruk også her i landet tidligere i historien. Men å trekke en parallell med de mønstre man finner igjen i vestematerialene i bunader tilbake til Norrøn tid, finnes det ikke vitenskaplig belegg for. Det er ikke stor sannsynlighet for at dette er kiltmønster som kom til Norge med skotske rallarer under bygging av jernbanen i Gudbransdalen. Hvorfor skulle bøndene i Gudbransdal, Valdres og Østerdal kopiere kiltene til skotske arbeidere? Det er sannsynlig at de ulike vestmønstrene stammer fra skotske soldater som deltok i Sinclair sitt felttog i Norge i 1612.

Bakgrunnen for krigen er Christian IV sin krig mot Sverige, som var regjert av den aldrende kong Carl IX. Denne krigen har fått navnet Kalmarkrigen, og endte med seier for Danmark Norge. Det hadde seg slik at svenskene hadde leiet inn soldater fra Skottland, som etter planen skulle settes i land på Norskekysten, og deretter ta seg over til Sverige gjennom Norge.

Gudbrandsdalsbunaden med samme Tartan mønster som du finner på kilten til en Skots familieklan.
Vest til gudbrandsdalsbunaden med kort jakke for herrer

for en hyggelig prat

eller sende en e-post

Komplett bunad fra 38.000,-

Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.


Vi kan levere din bunad om 6-8 uker i 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

Lån en bunad gratis

Bestiller du bunad hos oss, får du låne en av våre prøve bunader mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue
Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Send e-post nå for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.

Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden

Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn har fått her:

Ring Henning hos Bunad For Menn og slå av en hyggelig uforpliktende bunadsprat.
Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på Ring nå eller send en mail til Send e-post nå .