Se hvorfor herrebunaden fra hardanger er et vitnesbyrd om norske menns gode rykte som sjømenn og eventyrere

Hardanger bunad er et vitnesbyrd om norske menns rykte som dyktige sjømenn og eventyrere

Hardanger bunad er inspirert av maritime uniformer med tilknytning til kapervirsomhet mot slutten av 1600 tallet.

Hardanger bunad er en svært interessant klesdrakt sett i historisk perspektiv. Som historiker har jeg spurt meg selv: Hvorfor har hardanger bunad vært brukt i Hardanger og hvor kommer den opprinnelig fra? Min påstand er at hardanger bunad opprinnelig har opphav i en maritim uniform fra siste halvdel av 1600 tallet.

Hardanger bunad er inspirert av kaperuniform fra slutten av 1600 tallet

Selv om Hardanger bunad i dag har snitt og fasong som er preget av 1800 tallets draktskikk, finnes det fortsatt mange detaljer som støtter min påstand om at dette er en maritim uniform med tilknytning tilbake til kapervirksomhet på slutten av 1600 tallet. Detaljer som lomme klaffene på vesten gir et inntrykk av at dette er en drakt som stammer fra tiden før lommeuret ble oppfunnet.

Skjorten til Hardanger bunad er fortsatt i bruk i tidligere franske kolonier

Ser man nærmere på en av skjortetypene som er i bruk er det brukt rynking på krage og mansjettene. På midten av 1600 tallet var denne type rynking vanlig samtidig som skjortene var større en de er i dag. I dag bruker man en typisk 1800 talls skjortekropp i størrelse og fasong med design som på 1680 tallet. Broderiene som er i bruk er det klassiske mønsteret som også går under betegnelsen fransk broderi. Dette er tradisjonelt sett broderier som fortsatt er i bruk i tidligere franske kolonier i tillegg til på Hardanger bunad.
Hvorfor nettopp denne mannsdrakten ble til Hardanger bunad kan forklares med at denne delen av Norge var preget av maritim virksomhet med en befolkning som var nært knyttet til havet som levevei. Mange unge menn ble rekruttert inn i den Dansk-Norske marinen hvor de fikk en grundig opplæring som sjøfolk og soldater.

Hardanger bunad er inspirert av fortellingene om forfedrenes liv på havet

På midten av 1600 tallet fantes det mange muligheter til å skaffe seg hyre på handelsskip som også tjente som private orlogsfartøyer i krigstid. Mulighetene for å gjøre lykke som gast på et kaperskip må ha virket som en magnet på unge menn som drømte om rikdom, heder og ære. Hardanger bunad er for meg et vitnesbyrd om norske menn sitt ry som sjømenn og eventyrere. Når nettopp Hardanger bunad blir valgt som folkedrakt i området rundt Hardangerfjorden tyder dette på at fortellingene om forfedrenes liv på havet. Fortellingene gjenspeiler seg i de drakter som ble tatt i bruk på slutten av 1800 tallet som et resultat av den nasjonale bevisstgjøring på 1880 tallet og unions oppløsning i 1905.

Hardanger bunad slik bunaden lages i dag. Legg merke til jakken og vesten som har mange felles trekk med draktskikken på slutten av 1600 tallet.

eller sende en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Komplett bunad fra 38.000,-

Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.


Vi kan fortsatt levere bunad før 17. mai 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

eller send en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Vi holder åpent alle dager i Påsken.

Ring på forhånd og avtal tid.

Lån bunad gratis mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.

Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden

Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her:

Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på 975 34 439 eller send en mail til Henning.Kumle@BunadForMenn.no.