6. Bunadhistorie

Øst-Telemark bunaden har mye felles med afrikauniformen til den franske fremmedlegionen i 1831 av gode grunner

Øst-Telemark bunaden har mye felles med afrikauniformen til den franske fremmedlegionen i 1831

Bunaden er et plagg som mange forbinder med noe av det mest norske som er å oppdrive innen bunad og folkedrakt tradisjon. Øst-Telemark bunaden har opphav i en tidligere fransk militær uniform fra begynnelsen av 1800 tallet. Helt frem til 1830 kunne leiesoldater tjenestegjøre i den franske hær. Etter at Frankrike innførte et forbud mot utenlandske leiesoldater i 1830 opplevde man at det samlet seg store grupper av arbeidsløse leiesoldater sør i landet.

Øst-Telemark bunaden har fellestrekk med 2REI som sloss i Afrika

Det antas at det kan ha vært i underkant av 1 million arbeidsledige leiesoldater som streifet rundt i landet på nyåret 1831. Mange steder i Frankrike begynte disse grupper av sultne arbeidsledige soldater å la sin frustrasjon gå utover lokalbefolkningen. Frykten for opptøyer var stor og det ble vedtatt at det skulle opprettes en egen hæravdeling for utlendingene som skulle brukes til å erobre Algerie og Marokko. I Europa var befolkningen langs kysten til stadighet utsatt for arabiske sjørøvere og deres grusomheter.

Øst-Telemark bunaden med hvit jakke. Denne jakken brukes i mange forskjellige fargekombinasjoner.

Bortførte nærmere 3 millioner kristne europeere som ble gjort til slaver

Muslimene hadde siden 1600 tallet bortført nærmere 3 millioner kristne europeere og gjort dem til slaver. Frykten for å ende som slave i Algerie og Marokko var alle europeiske sjøfolks verste mareritt. Vi har de mest utrolige beretninger om hvilke grusomheter som kunne ramme den som var så uheldig å havne som galeislave hos muslimske pirater i Middelhavet.

Slavekasse for å kjøpe fri nordmenn

I Danmark Norge opprettet Cristian IV en egen slavekasse som hadde til formål å kjøpe fri Dansk Norske sjøfolk som var tatt til fange av muslimske pirater. Slavemarkedene i Algerie og Marokko vitner om en utstrakt menneskehandel hvor prisen for dyktige europeiske sjøfolk og unge kvinner var svært høy. Det hersker ingen tvil om at det så sent som på 1840 tallet herjet marokkanske pirater helt opp til Island. Det synes derfor ikke så underlig at nettopp Øst-Telemark bunaden for menn har mange felles likheter med den uniformen soldater i 2 REI ble utstyrt med i 1831.

Øst-Telemark bunad med hvit jakke. Legg merke til de handlagde Filigran sølv knappene som symboliserer blomstene på Opium valmuen.

Regiment beregnet på krigføring i Vest-Afrika

2 REI var et fransk regiment beregnet på krigføring i Vest-Afrika. Regimentet bestod av soldater fra ulike europeiske land og innbefattet tidligere leiehærer fra hele Europa. Det er ikke vanskelig å tenke seg hvilke heltestatus disse tapre soldater oppnådde ved å sette liv og helse på spill i kampen mot muslimene som herjet Europas kyster. Ingen hvit mann eller kvinne kunne føle seg trygg før de muslimske sjørøverne var utryddet. Øst-Telemark bunaden for menn er et viktig vitnesbyrd om at også norske menn deltok i kampen mot disse barbariske sjørøvere og bidro til at befolkningen langs kysten av Europa kunne leve et liv uten frykt for å havne i ”helvetes forgård” som slave hos muslimene i Vest-Afrika. Så nå vet du mer om insprasjonen og opphavet til Øst-Telemark bunaden.

Skjorte til Øst-Telemark bunaden med klassisk Fransk broderi. Denne type skjorte er i bruk i de fleste Norske bunader.

eller sende en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Komplett bunad fra 38.000,-

Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.


Vi kan fortsatt levere bunad før 17. mai 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

eller send en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Lån bunad gratis på 17. mai

Bestiller du bunad hos oss, får du låne en av våre prøve bunader på 17. mai.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.

Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden

Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her:

Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på 975 34 439 eller send en mail til Henning.Kumle@BunadForMenn.no.