rogalandsbunaden-sjorovere-marinen

Bunad fra Rogaland med aner til norske sjørøvere og spanske marineuniformer

Bunad fra Rogaland fra Bunad For Menn er inspirert av uniformen til marinen i Spania.

Bunad fra Rogaland. Legg merke til silken på jakkeslagene som har tydelig preg av en spansk uniform. Buksen har en utforming og design som tilsier at det var brukt tynne materialer av type silke, bomull og lerret. Buksen var ikke designet for å lages i klede av ull.
På bunad fra Rogaland kan du legge merke til silken på jakkeslagene som har tydelig preg av en spansk uniform. Buksen har en utforming og design som tilsier at det var brukt tynne materialer av type silke, bomull og lerret. Buksen var ikke designet for å lages i klede av ull.

Bunad fra Rogaland med aner til norske sjørøvere og spanske marineuniformer

Bunad fra Rogaland har et eget særpreg som skiller den fra andre norske bunader med opphav fra samme periode på begynnelsen av 1800 tallet. Jakken skiller seg ut ved at den har silke på jakkeslagene i samme farge som silken i vesten. Knebuksen har et snitt  som gjør at den ikke er egnet til å sy i klede, da det kreves et tynnere materiale for at buksen skal få den rette formen og utseende. Dette gjør at det i dag brukes Drapé som materiale i bunaden. Drapé er et fint fransk ullstoff fra siste halvdel av 1800 tallet. Drapé var enda ikke oppfunnet på det tidspunkt i historien bunad fra Rogaland ble tatt i bruk. Det er også vært å merke seg at lokket på buksen sitter lavere en det som er vanlig på andre norske lokkebukser.

Bunad fra Rogaland

Legg merke til silken på jakkeslagene som har tydelig preg av en spansk uniform.
Buksen har en utforming og design som tilsier at det var brukt tynne materialer
av type silke, bomull og lerret. Buksen var ikke designet for å lages i klede av ull.

Bunad fra Rogaland med opphav syd i Europa’s tynne og lette materialer

Alle disse detaljene forteller at bunad fra Rogaland fra starten av var beregnet for å lages i et tynt materiale av type silke, bomull eller lerret. Dette tyder på at drakten har et opphav syd i Europa, høyst sannsynelig Spania. Dette passer godt sammen med nyere forskning på Kaper næringen med baser langs Sørlandskysten helt ned til Rogaland. Det er i ferd med å avdekkes ny kunnskap om denne næringen som viser private orlogsfartøy med rettighet fra Kongen til å kapre fiendens fartøy i strid, har vært langt mer utbredt som næring i Norge enn det vi tidligere har antatt. Før Norge kom inn under den Svenske Kronen i 1814 var vi, som en del av Danmark, nært knyttet til Frankrike. Frankrike var alliert av Spania i kampen med England om herredømme på havet.

Vest til Bunad fra Rogaland i samme silke som på jakkeslagene.
Vest til Bunad fra Rogaland i samme silke som på jakkeslagene.

Bunad fra Rogaland er tuftet på drømmen om en egen Norsk konge

I Norge kjenner vi alle historien om Terje Vigen som under Napoleon krigen rodde til Danmark for å skaffe korn til familien, men ble tatt til fange av et engelsk krigsfartøy og satt i fengsel. Familien til Terje Vigen sultet i hjel som følge av England sin kapring av norske handelsskip langs norskekysten fra 1812-1814. Strategien til England var å forhindre at nødvendig matkorn ble importert til Norge slik at sult skulle føre til svekket moral i befolkningen. Hungersnøden vinteren 1812 regnes som den siste store hungersnød i Norge hvor mange mennesker sultet i hjel som følge av England sin strategi med å bruke sult som våpen mot en utarmet norsk befolkning.

Et svik mot Napoelon for å bli konge over Sverige og Norge

Det sier seg selv at hatet mot engelskmennene må ha vært sterkt i den norske befolkningen etter dette. Når vi i tilegg opplever at den franske general Bernadot, som for øvrig var sønn av en simpel postmester fra Paa i Frankrike, sviker sin gode venn Napoleon til fordel for England. I bytte mot å bli konge av Sverige og få Norge på kjøpet, vender denne ”Quisling” seg mot sitt fedreland og overtaler sin leiehær til å fortsette krigen på England sin side. Det er ingen gåte at mange av de fremste menn i Norge kjempet en tapper sak og var villig til å ofre det meste for å få en egen konge. Slik lever historien videre gjennom Bunad fra Rogaland.

Video og store foto av bunad fra Rogaland

eller sende en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Komplett bunad fra 38.000,-

Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.


Vi kan fortsatt levere bunad til sommerbryllup i 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

eller send en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Lån en bunad gratis

Bestiller du bunad hos oss, får du låne en av våre prøve bunader mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue
Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.

Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden

Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her:

Ring Henning hos Bunad For Menn og slå av en hyggelig uforpliktende bunadsprat.
Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på 975 34 439 eller send en mail til Henning.Kumle@BunadForMenn.no.