Bunad historien er koblet til menns reiselyst og utferdstrang gjennom mange hundre år.
Herrebunaden har hentet inspirasjon over hele verden og slik er bunad historien blitt til
Den norske draktskikken som gjenspeiler seg i vår tids mannsbunader er et resultat av tidligere tiders utfartstang blant norske menn. I det gamle bondesamfunnet var de fleste overlatt til å klare seg selv uten de samme muligheter som i ett moderne velferd samfunn. Slik ble bunad historien formet.
De fleste norske menn som ikke hadde mulighet til å overta en gård eller fikk kontrakt på en husmannsplass, måtte livnære seg på andre måter. Dette minner bunad historien oss om.
Bunad historien vitner om at arbeid som sjømann eller soldater var alternativene
Fra middelalder og fram til 1800 tallet var Europa stadig gjensøkt av kriger mellom de forskjellige statene. Dette ga gode tider for den som kunne leie ut sin arbeidskraft som soldat eller sjømann.Helt fram til midten av 1800 tallet var sjøfolk og befolkningen langs norskekysten plaget av arabiske sjørøvere som til stadighet røvet folk og fe for å skaffe sårt trengte slaver til sine krigs galeier.
Med fare for å ende livet som slave hos araberne
Vi har enda i det norske språket bevart utrykket ”Hvis du ikke skikker deg gutt ender du som galeislave”. Det hersker ingen tvil om at det å ende som galeislave hos arabere var en skjebne verre en døden i den norske folkebevisstheten.
På midten av 1700 tallet blir det som følge av folks frykt opprettet en egen slavekasse i København som hadde til formål å frikjøpe slaver fra araberne.
Alle disse eventyrerne som vendte hjem etter mange år i utlendighet ble den tids helter i det gamle bondesamfunnet. Dette var menn med suksess som vendte hjem med penger i lommen og staselige uniformer. Hvem ville vel ikke like å kunne kle seg som disse eventyrerne, sitte på vertshus og drikke øl og fortelle skrøner om livet der ute i den store verden. Bunad historien starter kanskje nettopp her.
Per Gynt, utferdstrang og bunad historien
I den norske skjønn litteraturen gjenspeiler Peer Gynt en av disse eventyrerne som reiser ut for å prøve lykken. Han velger å friste lykken med slavehandel og eventyr under fjerne himmelstrøk, fremfor å gjøre som gutten oppi Lom som ofret fingeren for å slippe unna krigstjeneste, og isteden måtte slite for utkomme på et småbruk i den karrige fjellbygda.
Ekte menn valgte selvfølgelig å gjøre som Peer Gynt, forlate sin kjæreste og søke lykken ute i den store verden, langt unna kulde, snø og slit. Slik startet antagelig bunad historien.
Sunnmørsbunad er inspirert av militær uniform
Sunnmørsbunad er inspirert av sin tids strømninger, uniformer og moter langt utenfor Norges grenser. Når datidens helter kom hjem med sine fargerike uniformer er det derfor ikke så rart at andre i bygda syntes det var stas å ha drakter som lignet. Draktene gikk i arv fra far til sønn og slik ble de norske mannsbunadene til.
Bunad historien er et vitnesbyrd om gagne århundrer
Det er med stor respekt og æresfølelse Bunad For Menn har tatt på seg å bringe denne draktskikken videre til nye generasjoner av menn i Norge. La oss ta vare på de siste rester av en svunnet tid hvor menn var menn og helter ikke bare fantes på film og i bøker, men kunne oppleves over et glass på bygdas vertshus. Så nå vet du mer om bunad historien.
Komplett bunad fra 38.000,-
Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.
Vi kan fortsatt levere bunad til høst konfirmasjon i 2024
Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.
Lån en bunad gratis
Bestiller du bunad hos oss, får du låne en av våre prøve bunader mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.
Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet
Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.
Ta mål til bunad hjemme i din egen stue
Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Send e-post nå for mer informasjon.
Besøk bunadsloftet
Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.
Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden
Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.
SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler
Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her: