Henning Kumle satser utradisjonelt i Gaupen. Fra gris til hjort og herre bunad.

Herre bunad produksjon hos Bunad For Menn med bunadloft på Gaupen. Herre bunad selges og tilpasses på bunadsloftet i Gaupen mens sy arbeid og sølvsmed arbeid utføres i Chiang Mai i Thailand. Dyktige skreddere og sølvsmeder.


Hamar Arbeiderblad AS

Faksimile fra:
© http://www.H-A.no papirversjonen den 25. Juni 2007
©  Elin Guriby Mob / SMS: +47 990 12 051 EGU@H-A.no

Henning Kumle satser utradisjonelt i Gaupen. Fra gris til hjort og herre bunad

Produksjon av produkter og tjenester basert på hjort i hegn har et stort marked og et stort potensiale.

Nytt gårdsliv med hjort og herre bunad

GAUPEN: Datoen er 30. august 2004. En tykk svart røyk brer seg over hele Gaupen. Det brenner på Farbergshagen gård. Med ett blir livet til Henning Kumle snudd på hodet. De kunne satt seg ned og gitt opp. I stedet valgte de å se mulighetene.
Tenker utradisjonelt
I dag er sorg snudd til glede på gården. Grisene er byttet ut med hjort, kulturlandskapet er satt tilbake slik det var på 1800-tallet og gården har fått sin nye driftsbygning.
– Du kan trygt si at vi har skapt noe meget spesielt her, smiler Kumle lurt.Ekteparet har tort å gjøre det mange drømmer om, satse utradisjonelt. I fjor vår kjøpte de sin aller første hjort. I dag er besetningen økt til 50 dyr. Innen tre år håper de å ha 130 livdyr (hunndyr)
– Da skal vi starte slaktingen, forteller Kumle.

To dager gammel hjortekalv gjemmer seg i gresset mens hinden beiter for å kunne produsere melk.

Eksklusivt kjøtt

Hjortekjøtt er eksklusivt og etterspørselen er stor i hele Europa.
– I dag er det umulig å få tak i nok hjortekjøtt. Derfor føler vi oss trygge på at hjorten skal gi oss en bærekraftig økonomi, sier Kumle til HA. Planen er å styre alt fra garden, bade avl, slakting og salg. Derfor har de bygd opp igjen en meget spesiell driftsbygning. Den består av et 600 kvadratmeter stort tømmerhus. Her brukes biobrensel, vannbåren varme og et solcelle-anlegg på taket forsyner bygnin gen med lys. I kjelleren er det produksjonsanlegg. Første etasje er satt av til selskapslokale mens toppen skal bestå av kontor og lokale for salg av herre bunad.

Her lages det filigran knapper til Telemark herre bunad. Dette er et svært krevende arbeid som kun de dyktigste sølvsmeder behersker.

Bunadsprosjekt for herre bunad

Kumle satser nemlig ikke kun på hjortekjøtt. Han leder også prosjektet “Bunad For Menn”. Selve bunadsproduksjonen foregår i Østen, mens salget skjer fra garden i Gaupen. I dag er det 70 personer som arbeider med produksjonen.
– Alt overskuddet fra dette prosjektet går direkte til utdanning og stipender for thailandske samer. Dette er en folkegruppe som bor i fjellene, nord i Thailand, forteller Kumle.

Utsikt over Mjøsa når sola er på vei til å krype under horisonten en flott vinterkveld.

Leve av utsikten og herre bunad

– Hvordan skal dere få folk til å kjøre langt oppi Gaupen for å handle?
– Det er jo vi som bor sentralt, ikke folk i Oslo. Med en gang de har fri, setter de seg i bilen og kjører mot fjellet, svarer Kumle og ler. Han føler seg sikker på at Gaupens beliggenhet i innlandet gir store muligheter.
– Vi bor bare seks kilometer fra E6. Så håpet er at hyttefolk og andre  stopper opp for å kjøpe ferskt, herligsmakende hjortekjøtt, sier han til HA.
– Hvor mye penger har dere satset?
– Det vet jeg nesten ikke. Men driftsbygningen alene koster nok over 14 millioner kroner. I tillegg har vi gjerdet inn hele garden som er på 164 mål, svarer han.

Bildetekst om herre bunad

50 HJORT: De 50 hjortene som bor på Farbergshagen gård koser seg lauv om sommeren.

BUNAD OG SELSKAPER: Utleie av selskapslokaler og salg av bunader er aktiviteter Henning Kumle har starter på Farbergshagen gård.

DYRETRAGEDIE: Slik så det ut på Farbergshagen gård 30. august 2004. 400 griser mistet livet i brannen.

SPESIELL: Driftsbygningen til Henning Kumle har slakteri i kjelleren, selskapslokale i første etasje og kontor på toppen.

SPESIELL: Driftsbygningen til Henning Kumle har slakteri i kjelleren, selskapslokale i første etasje og kontor pd toppen.

eller sende en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Komplett bunad fra 38.000,-

Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.


Vi kan fortsatt levere bunad før 17. mai 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

eller send en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Vi holder åpent alle dager i Påsken.

Ring på forhånd og avtal tid.

Lån bunad gratis mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.

Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden

Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her:

Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på 975 34 439 eller send en mail til Henning.Kumle@BunadForMenn.no.