Henning Kumle pleier kulturlandskapet med hjorteoppdrett

Hjorteoppdrett får fram et rikt artsmangfold på det aktuelle området hvor det drives oppdrett av hjort. Dette er er ny kurs for garden Farberghagen i Gaupen.



Faksimile:
© Gudbrandsdølen Dagningen Mandag 18. juni 2007
© Harildstad Rita.Harildstad@GD.no Mob/SMS: 911 31 816

Pleier kulturlandskapet med hjorteoppdrett

Hjorten trives best i åpne landskap. På Faberghagen gård har Henning Kumle gjennom hjorteavl satt kulturlandskapet tilbake slik det var ved forrige århundreskifte.

Med hjorteoppdrett restaureres landskapet til slik det var ved forrige århundre

– Vi pleier kulturlandskapet og setter landskapet tilbake til slik det var ved forrige århundreskiftet, sier Henning Kumle, som har brukt mange timer på å få fram et rikt artsmangfold på det aktuelle området hvor de nå skal drive hjorteoppdrett på garden Farberghagen i Gaupen.

– Det er plantet til med gran her. Nå hogger vi og får tilbake løvtrær, eng og mangfold. Vi bygger også store dammer på området hvor hjorten går, sier Kumle, som har hovedfagsoppgave i antikt jordbruk, og synes det er morsomt at han nå kan bruke dette i praksis til hjorteoppdrett.

Hjorteoppdrett i norge produserer kjøtt som er ekstremt godt på smak

– Vi hadde hele tiden tenkt å ha hjorteoppdrett her, og da våningsbygningen med gris brant ned bestemte vi oss for å drive med dyr ute. På denne måten er vi tradisjonsbærere av en 1000 år gammel tradisjon i Europa. I Norge har vi tradisjon for vilt. Norsk hjort er veldig spesiell og ekstremt god på smak og nordmenn har tradisjon for å kjøpe vilt, sier Kumle. De har investert stort i et foredlingsanlegg i underetasjen på bolighuset.

– På den måten kan jeg få fortjenesten selv, sier Henning.

– De som driver med hjorteoppdrett er mennesker som prøver å gå egne veger uten å være en del av kooperativene. Vi skal foredle og lage det vi produserer selv. Vi har 164 mål, men jeg tror vi skal få mer ut av det enn en gård på 1.000 mål, sier Kumle.

Henning regner med å produsere rundt 120 hjort i året i løpet av to – tre år, og ser på hjorteoppdrett som noe de skal holde på med lenge.
Per i dag har de 50 hjorter med kalvene.

Her tar hjortekalven sine første vaklende skritt beskytten av hinden. På Faberghagen gård har Henning Kumle mellom 100 og 200 hjorter.

– Hjorteoppdrett er en næring som gir muligheter. Jeg er opptatt av det førindustrielle jordbruket, hvor alle ressurser brukes. Kunnskapen virker jo, sier Kumle som ikke hadde gras nok i fjor, men tok i bruk den gamle lauvingsteknikken slik at hjorten fikk nok mat på sitt hjorteoppdrett.

– Gammel kunnskap er ikke dårligere enn den vi har i dag. Kanskje tvert imot. Jeg er veldig spent på hvordan dette utvikler seg, sier han

160 mål er gjerdet inn for hjorteoppdrett

De har gjerdet inn cirka 150 mål som hjorten får gå på.

– Dyra har mat, er beskyttet mot rovdyr og er trygge på folk, sier Kumle.
De har også investert i fjern varmeanlegg og solcellepanel og har planer om å sette opp en vindmølle.

– Vi er opptatt av en miljøvennlig profil på hjorteoppdrett, sier Kumle.
Han hevder at kulturlandskapene rundt gården og områdene rundt er et av de mest unike kulturlandskapene i Ringsaker. Tanken er at folk skal få lov til å oppleve både landskapet og hjorten på nært hold.

Bildetekster om hjorteoppdrett

– Vi lager dammer slik at hjortene har vann og boltre seg i, sier Henning Kumle.
Det meste i produksjonsdelen er bekledd med marmor som de selv har hentet fra Østen, slik som på toalettet i produksjonsavdelingen. Du kan komme ganske tett innpå hjorten på Farbergshagen. Slik ser varmeanlegget ut som skal forsyne både hus og produksjonsavdelingen med varme.

– Her skal vi foredle hjorten, sier Henning Kumle, og viser fram produksjonsrommet som de holder på å sette i stand i forbindelse med hjorteoppdrett.

Hjort er en viktig del av driften på Farbergshagen. I Europa er etterspørselen etter produkter av hjort langt større enn leverandørene kan betjene.

eller sende en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Komplett bunad fra 38.000,-

Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.


Vi kan fortsatt levere bunad før 17. mai 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

eller send en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Lån bunad gratis på 17. mai

Bestiller du bunad hos oss, får du låne en av våre prøve bunader på 17. mai.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.

Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden

Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her:

Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på 975 34 439 eller send en mail til Henning.Kumle@BunadForMenn.no.