Henning Kumle satser utradisjonelt i Gaupen. Fra gris til hjort.

Faksimile fra Hamar Arbeiderblad AS Mandag 25. Juni 2007 Fra gris til hjort
Hamar Arbeiderblad AS

Faksimile HA Mandag 25. Juni 2007 Fra gris til hjort HA 25 Juni 2007 mediaomtale av Bunad For Menn

Faksimile fra:
©  http://www.H-A.no papirversjonen den 25. Juni 2007
©  Elin Guriby Mob / SMS: 990 12 051 [email protected]

Henning Kumle satser utradisjonelt i Gaupen. Fra gris til hjort.

 

Produksjon av produkter og tjenester basert på hjort i hegn har et stort marked og et stort potensiale.

Produksjon av produkter og tjenester basert på hjort i hegn har et stort marked og et stort potensiale.

Nytt gårdsliv med hjort

GAUPEN: Datoen er 30. august 2004. En tykk svart røyk brer seg over hele Gaupen. Det brenner på Farbergshagen gård. Med ett blir livet til Henning Kumle snudd på hodet. De kunne satt seg ned og gitt opp. I stedet valgte de å se mulighetene.

Tenker utradisjonelt
I dag er sorg snudd til glede på gården. Grisene er byttet ut med hjort, kulturlandskapet er satt tilbake slik det var på 1800-tallet og gården har fått sin nye driftsbygning.

– Du kan trygt si at vi har skapt noe meget spesielt her, smiler Kumle lurt.Ekteparet har tort å gjøre det mange drømmer om, satse utradisjonelt. I fjor vår kjøpte de sin aller første hjort. I dag er besetningen økt til 50 dyr. Innen tre år håper de å ha 130 livdyr (hunndyr)
– Da skal vi starte slaktingen, forteller Kumle.

To dager gammel hjortekalv gjemmer seg i gresset mens hinden beiter for å kunne produsere melk.

To dager gammel hjortekalv gjemmer seg i gresset mens hinden beiter for å kunne produsere melk.

Eksklusivt kjøtt
Hjortekjøtt er eksklusivt og etterspørselen er stor i hele Europa.
– I dag er det umulig å få tak i nok hjortekjøtt. Derfor føler vi oss trygge på at hjorten skal gi oss en bærekraftig økonomi, sier Kumle til HA. Planen er å styre alt fra garden, bade avl, slakting og salg. Derfor har de bygd opp igjen en meget spesiell driftsbygning. Den består av et 600 kvadratmeter stort tømmerhus. Her brukes biobrensel, vannbåren varme og et solcelle-anlegg på taket forsyner bygnin gen med lys. I kjelleren blir det produksjonsanlegg. Første etasje er satt av til selskapslokale mens toppen skal bestå av kontor og lokale for bunadssalg.

Her lages det filigran knapper til Telemark bunader. Dette er et svært krevende arbeid som kun de dyktigste sølvsmeder behersker.

Her lages det filigran knapper til Telemark bunader. Dette er et svært krevende arbeid som kun de dyktigste sølvsmeder behersker.

Bunadsprosjekt
Kumle satser nemlig ikke kun på hjortekjøtt. Han leder også prosjektet «Bunad For Menn». Selve bunadsproduksjonen foregår i Østen, mens salget skjer fra garden i Gaupen. I dag er det 70 personer som arbeider med produksjonen.
– Alt overskuddet fra dette prosjektet går direkte til utdanning og stipender for thailandske sa mer. Dette er en folkegruppe som bor i fjellene, nord i Thailand, forteller Kumle.

Utsikt over Mjøsa når sola er på vei til å krype under horisonten en flott vinterkveld.

Utsikt over Mjøsa når sola er på vei til å krype under horisonten en flott vinterkveld.

Leve av utsikten
– Hvordan skal dere få folk til å kjøre langt oppi Gaupen for å handle?
– Det er jo vi som bor sentralt, ikke folk i Oslo. Med en gang de har fri, setter de seg i bilen og kjører mot fjellet, svarer Kumle og ler. Han føler seg sikker på at Gaupens beliggenhet i innlandet gir store muligheter.
– Vi bor bare seks kilometer fra E6. Så håpet er at hyttefolk og andre  stopper opp for å kjøpe ferskt, herligsmakende hjortekjøtt, sier han til HA.
– Hvor mye penger har dere satset?
– Det vet jeg nesten ikke. Men driftsbygningen alene koster nok over 14 millioner kroner. I tillegg har vi gjerdet inn hele garden som er på 164 mål, svarer han.

Bildetekst:
50 HJORT: De 50 hjortene som bor på Farbergshagen gård koser seg lauv om sommeren.

BUNAD OG SELSKAPER: Utleie av selskapslokaler og salg av bunader er aktiviteter Henning Kumle har starter på Farbergshagen gård.

DYRETRAGEDIE: Slik så det ut på Farbergshagen gård 30. august 2004. 400 griser mistet livet i brannen.

SPESIELL: Driftsbygningen til Henning Kumle har slakteri i kjelleren, selskapslokale i første etasje og kontor på toppen.

SPESIELL: Driftsbygningen til Henning Kumle har slakteri i kjelleren, selskapslokale i første etasje og kontor pd toppen.