Bunader og folkedrakter tilvirkes av Bunad For Menn. Målet er også å fremme kunnskap om bunader og folkedrakter som kulturtrykk og fremme bruken. Derfor tilvirker vi bunader og folkedrakter med tidligere tiders verktøy og materialer.
© Torunn Henriksen redaksjonen©ringsaker-blad.no Tlf: 62 34 77 00
Lager bunader og folkedrakter
Gammelt håndverk for produksjon av bunader og folkedrakter har kommet til heder og verdighet igjen på det nyåpnede bunadloftet på Farbergshagen.
Etter at gården til Henning Kumle brant høsten 2004 har han brukt tiden til å bygge opp igjen en driftsbygning, og like før påske kunne de åpne bunadloftet som i dag kan levere 13 forskjellige bunader for menn.
Syr bunader og folkedrakter i Thailand
Med hovedfag i historie og etnologi som støttefag har Henning mer kunnskap om draktskikk enn de fleste.
— Hele dette prosjektet har utviklet seg over mange år. Nå har vi greid å realisere første målsetting ved å sikre den gamle kunnskapen i forhold til å sy herrebunad, forteller Kumle. Den nye driftsbygningen på Nyhushøgda er laftet og ligger med fantastisk utsyn over bygda. Bare utsikten er vel verdt besøket, og er en heldig kan en skimte den majestetiske bukken som vokter flokken på 30 hjort. Paret valgte å satse på hjortefarm etter brannen, men det tar tid før produksjonen kan starte for alvor.
— Vi har drevet med hjort i et år, men det tar fem år å bygge opp stammen. Det er noe helt annet enn å drive med gris som vi gjorde før, og det må følges opp hele tiden, forklarer Henning.
Vever stoffer til bunader og folkedrakter sjøl
De legger ikke skjul på at det har vært tøft å bygge seg opp igjen, og den topp moderne driftsbygningen vitner om kvalitetssans og bevisste valg. Med tiden ser de for seg kjøttproduksjonen i første etasje og utleie av selskapslokaler i andre. Enn så lenge er det bunadene som får pryde rommet, blant annet sammen med en vev.
Vever for hånd
— Veststoff og fór vever vi for hånd. Bunadene blir skåret til en og en på gammeldags vis og skjortene blir laget på tilsvarende måte. 1 tillegg blir alle knapphull brodert og bukseselene broderes også for hånd, opplyser Henning som gjerne vil avlive myten om at skreddersydd er ensbetydende med god kvalitet.
— Det tar fire-fem år pluss et halvt liv å bli god. Det er like stor forskjell på herrebunader som på en dress fra Dressmann og en Armani dress. Jeg ville heller kjøpt en Armani dress enn å gå til en skredder, sier Henning.
Dårlig snitt og tilskjæring kombinert med kjappe løsninger i forbindelse med produksjon har ifølge Kunde bidratt til å forringe den norske draktskikken.
— Og gjør du feil under til skjæringen blir det ikke bra uansett hvor godt det andre blir utført, slår Henning fast.
Kort leveringstid på bunader og folkedrakter
Begge snakker seg fort varme om at draktskikk og broderier er globale, og Henning viser en plisseringsteknikk på ei samekofte som er nøyaktig den samme som fjellfolkene i Nord-Thailand bruker.
— De syr foldene sammen og lar den ligge minst et år. Uansett hvor møysommelig arbeidet kan være, trenger det likevel ikke ta mange ukene om en bestiller herrebunad på Farbergshagen.
— Jeg klarer enda å levere noen bunader til 17. mai. Med noen prøvemodeller kan en også låne en bunad mens de venter. Jeg bygger det hele på at når du bruker så mye penger på et plagg skal det være service, understreker Henning.
Siden åpningen har pågangen vært stor og etter hvert håper han også hyttefolket vil finne vegen til loftet.
— 20 år bør du være før du bestiller bunader og folkedrakter og jeg har kunder helt opp til pensjonsalder. Dette er en trend som så vidt er begynt, nikker Henning Kumle.
Bildetekster til bunader og folkedrakter:
Som historiker med stor interesse for draktskikk har Kumle fordypet seg i gamle modeller og rekonstruert dem. Samtidig har han vært faglig veileder for et prosjekt i Nord-Thailand der 29 kvinner syr og får skredderfaglig utdanning. Disse bukseselene er brodert for hånd i Thailand.
Drakeskikken er global og Henning kan fortelle at det i hovedsak var sjømenn og soldater som kom hjem til Norge iført slike drakter
Farbergshagen har vært hjortefarm i et år og her ser vi datteren Sara Midtgaard i full gang med å servere kraftfôr.
Henning Kunde på Farbergshagen har bygget opp igjen en moderne driftsbygning som blant annet huser den nyåpnede Bunadloftet. Prisene på bunadene varierer fra 18.000 til 35.000 kroner.
Komplett bunad fra 38.000,-
Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.
Vi kan fortsatt levere bunad til høst konfirmasjon i 2024
Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.
Lån en bunad gratis
Bestiller du bunad hos oss, får du låne en av våre prøve bunader mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.
Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet
Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.
Ta mål til bunad hjemme i din egen stue
Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Send e-post nå for mer informasjon.
Besøk bunadsloftet
Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.
Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden
Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.
SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler
Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her: