Sotra bunad inspirert av underoffiserer uniformen i den danske marinen på 1800 tallet

Sotra bunad inspirert av uniformen brukt av menige mannskap og underoffiserer i den Dansk Norske marinen på 1800 tallet. Mange nordmenn vervet seg for å slippe slitet som småbruker og fisker. I marinene kunne de spare opp midler til å etablere seg på et senere tidspunkt.

Mannsbunad fra Sotra med mannskapstrøye, vest og knebukse med lokk foran på buksen.

Hellemyrfolket gir et levende bilde av fiskerbonden utenfor Bergen

Har du lest bøkene til Amalie Skram? Bøkene gir et levende bilde av Hellemyrfolket. Slitet til fiskerbonden utenfor Bergen for å klare tilværelsen på 1800 tallet. For en ung mann på Sotra må det ha vært svært ettertraktet å mønstre på et skip i den Dansk Norske flåten. Antagelig langt å foretrekke fremfor å slite seg ut som strandsitter eller fiskerbonde på Sotra.

Vest til Sotrabunad. Legg merke til utringningen i halsen som er svert karakteristisk for denne type klesplagg brukt av menige mannskap i den Dansk Norske marinen.

Selv menig mannskap kunne ha stort økonomisk utbytte når skipene til fiendene ble kapret

Drømmen om et egent bruk har alltid vært en del av den norske folkesjelen. Gjennom å søke seg inn i flåten kunne denne drømmen bli til virkelighet en gang i fremtiden. Vi må huske at selv menig mannskap kunne få stort økonomisk utbytte når skipene til fiendene ble kapret.

Jakken til Sotra bunad

Den korte jakken til Sotra bunad er laget som en sjømannsjakke i Engelsk klede. Det er et ullstoff vevet som såkalt toskafta materiale av ren ull med innblanding av Merinoull. Merinoullen gjør at materialet holder press lengre. Engelsk klede trekker mindre støv en vanlig vadmelstoff. I dag er det mest vanlig å bruke Engelsk klede i bunaden da dette er et mere eksklusivt materiale fra gammelt av. Engelsk klede var den dyre varianten av ullstoff. Jakken er laget i svart klede med håndbrodert dekor. Bunad For Menn har lagt vekt på både kvalitet og etnisitet når de har valgt ut leverandører av materialet til sine bunader. Jakken er laget i klede av aller beste kvalitet. Jakken til Sotra Bunad har svart silkefor innvendig.

Vest til Sotra bunad

Vesten til Sotra bunad er laget i rød ullstoff. Bunad For Menn har valgt ut broderi til vesten basert på et mønster som har vært i bruk siden begynnelsen av 1800 tallet på Sotra. Vår oppgave er ikke bare å lage kvalitetsbunader, men også å ivareta en gammel håndverkstradisjon som ligger til grunn for vår unike bunadstradisjon. Ryggen på vesten er laget av håndvevet stripet lerretstoff.  Bunad For Menn har valgt å bruke håndvevet stripet lerretstoff i ryggen på Sotra Bunad vesten fordi lerret ikke blir skrukkete når du har på deg jakken. Baskerlin er den billige varianten av materiale til bruk i ryggen på bunad vest. Dette stoffet blir lett skrukkete ved bruk. Bunad For Menn er stolte av å ha tatt i bruk det stripede håndvevete bomullsstoffet i ryggen på vesten til Sotra bunad.

Mer om Sotra bunad

eller sende en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Komplett bunad fra 38.000,-

Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.


Vi kan fortsatt levere bunad før 17. mai 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

eller send en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Vi holder åpent alle dager i Påsken.

Ring på forhånd og avtal tid.

Lån bunad gratis mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.

Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden

Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her:

Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på 975 34 439 eller send en mail til Henning.Kumle@BunadForMenn.no.