Nordhordlandsbunad for herre fra tiden hvor vi var erfarne sjøfolk og soldater i en Europeisk stormakt

Nordhordlandsbunad for herre har koblinger til både hav og forsvaret. En Nordhordlandsbunad minner oss om den tiden Norge var i union med Danmark og europeisk storpolitikk

Nordhordlandsbunad for herre fra tiden hvor nordmenn var erfarne sjøfolk og soldater i en Europeisk stormakt

Nordhordlandbunad for herre fra tiden hvor vi var erfarne sjøfolk og soldater i en Europeisk stormakt

Herrebunad fra Nordhordland er en bunad som underbygget påstanden om at de fleste Norske bunader har opphav i tidligere militære uniformer.

Vest og jakke uten ermer slått sammen til et plagg på nordhordlandsbunad for herre

Nordhordlandsbunad for herre skiller seg ut fra andre bunader i denne delen av landet fordi den består av tre deler istedenfor fire. Nordhordlandsbunad for herre mangler den ene vesten som jeg har valgt å kalle en jakke uten ermer. Denne jakken uten ermer er klassisk og inngår i en rekke ulike militære uniformer. Jakke uten armer er selve bindeleddet mellom ulike Norske bunadene og tidligere militær bekledning.

Nordhordlandsbunad for herre har egentlig to jakker og en vest utenp hverandre

På Nordhordlandsbunad for herre er vest og jakke uten ermer slått sammen til et plagg. Det er gjort ved at fronten på vesten er sydd slik at det ser ut som to plagg En vest sammen med en jakke uten ermer. Bakstykket på plagget er sydd som en vest. Dette gjør at bunaden gir inntrykk av å bestå av tre deler i tilegg til buksen. Dette er identisk med Fana bunaden. Her har du på deg vest med jakke utenpå. Når du tar av deg jakken er det imidlertid ingen tvil om at det er en vest.

Nordhordlandsbunad for herre har elementer fra orlogsuniform fra begynnelsen av 1800 tallet

Min påstand er her at Nordhordlandsbunad for herre er en Orlogsuniform fra begynnelsen av 1800 tallet. Som en del av denne uniformen ble det brukt sjømannsfrakk, jakke uten ermer og en vest. Ved rekonstruksjon av drakten har to av plaggene blitt slått sammen til en vest.

Nordhordlandsbunad for herre er ustatt for samme forenkling som andre bunader

Denne forandringen inngår i en rekke av feil som er gjort ved rekonstruksjon av mange Norske bunader. Det skyldes etter mitt syn en rekke tilfeldigheter ved rekonstruksjon av mange Norske bunader.

Viktig å rydde opp i den politiske korrekthet

Igjen viser det seg at tilfeldigheter og motiver bak rekonstruksjon av ulike mannsdrakter har ført til at vi i Norge har et helt feil syn på hva de Norske mannsbunadene egentlig stammer fra. La oss være stolte over den unike Europeiske draktskikk vi har tatt vare på. Denne skikker har vi gjort til våre særegne nasjonaldrakter. Det er for meg viktig å rydde opp i den politiske korrekthet som har preget forskernes syn på hva Norske bunader opprinnelig stammer fra. Som Norsk mann er jeg stolt av vår historie og mitt opphav. Jeg må innrømme at det er spennende å tenke på at våre forfedre har vært en del av den felles Europeiske historie. Dette har formet det Europa vi kjenner i dag.

Et felles Dansk-Norsk rike la grunnlaget for senere storhet som sjøfarts nasjon

Det er ikke noe å skamme seg over at vi som en del av et felles Dansk Norsk rike la grunnlaget for senere storhet som sjøfarts nasjon. Det gjorde vi gjennom frakt av store mengder slaver under den Trans Atlantiske Slavehandel. Det er viktig å huske at” Nordmenn” følte seg like Danske som folk fra Sjelland, Fyn, Jylland. Det syn som har preget Norsk historie som går ut på at tiden sammen med Danmark var en ”400 års natt” har ikke noe med virkeligheten å gjøre. Tvert i mot spilte Norske menn en viktig rolle ute i verden som erfarne sjøfolk og soldater. Vi opererte på lik linje med menn fra andre Europeiske stormakter. Vi må slutte å se på oss selv som husmenn langt oppe i nord som satt hjemme og sultet uten evne til å reise ut og søke lykken under andre himmelstrøk.

Se mer informasjon om Nordhordlandsbunad for herre

Se YouTube video om nordhordlandsbunad for herre

Se flere store foto av nordhordlandsbunad for herre

Les mer om nordhordlandsbunad for herre

Vi kan fortsatt levere bunad til sommerbryllup i 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

eller send en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Lån en bunad gratis

Bestiller du bunad hos oss, får du låne en av våre prøve bunader mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.

Lytt til podkast og få tips, råd og historien bak bunaden

Lytt til podkast her eller bruk din favoritt podkast app.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her:

Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på 975 34 439 eller send en mail til Henning.Kumle@BunadForMenn.no.