Henning Kumle har satt opp ny driftsbygning for framtida!

Faksimile fra Ringsaker'n sin reportasje om Bunad For Menn
Faksimile fra:

Framtidsrettet bonde!

Henning Kumle fra Gaupen bygger for framtida og har innredet den nye driftsbygningen på Fabergshagen som bunadsloft, selskapslokale og foredlingsanlegg for hjort.
– Helt i Sponheims ånd, mener Kumle som dermed markerer at han ikke vil gå baklengs inn i framtida.

Henning Kumle har bygd driftsbygning for framtida. Her blir det verken gris, høns eller storfe, men bunadssalg og gårdsturisme.

 

 

 

Etter den tragiske brannen hvor flere hundre griser ble flammenes rov, brukte ekteparet lang tid på å bearbeide den tragiske opplevelsen. Etter hvert satte de seg ned for å tenke over framtida.

– Vi bestemte oss raskt for å bygge opp igjen, sier Henning Kumle.

Driftsbygningen på Fabergshagen gård er innredet som bunadsloft

Driftsbygningen på Fabergshagen gård er innredet som bunadsloftBeliggenheten og utsikter over Ringsaker er vår største ressurs

Beliggenheten og utsikter over Ringsaker er vår største ressurs

-Der og da forstod vi at det er den vi skal leve av i framtida. Se så vakkert det er utover Ringsaker og mot Gjøvik. Beliggenheten er vår største ressurs, mener Kumle som kjøpte garden Farbergshagen i desember 2003.

– Dette er i Sponheims ånd, mener Henning Kumle.

Hjorten på Faberghagen gård er tamme som sauer for familien men mer sky for fremmede

Hjorten på Faberghagen går er tamme som sauer for familien men mer sky for fremmede

 

Hjort og bunader
For første gang på flere årtier brukes all jord gården Farbergshagen i drifta. Hele eiendommen på 160 dekar er inngjerdet. Over 30 hjort vil øke til det dobbelte når kalvingssesongen kommer i gang i juni. Omkring et år senere har kalvene vokst seg slaktemodne. Men det er ikke bare hjortekjøtt som skal høstes gjennom den nye driftsbygningen. Henning Kumle har i flere år hatt et bunadsprosjekt i Thailand. Under slagordet «Håndverk for kunnskap» broderer og syr han herrebunader slik det ble gjort rundt århundreskiftet.
– Vi vever våre egne stoffer på grindvev for å ivareta den norske håndverktradisjonen. På den må måten kan vi heve kvaliteten på norske bunader, sier Kumle. I motsetning til mye av det masseproduserte bunadssølvet i Norge, produserer bonden på Farbergshagen alt søle til sine 13 forskjelllige herrebunader på samme håndverksmessige måte som på 1800-tallet.

Produksjon i Thailand
– Vi leverer komplette bunader med mestergaranti, understreker Henning Kumle. Mye av norsk bunadproduksjon skjer i utlandet. Det er stort sett bare monteringen som utføres av lokale forhandlere.
– Jeg har aldri lagt skjul på at vi broderer og syr våre bunader og produserer alt sølvet i Thailand, sier Henning Kumle. Over 50 personer arbeider med skreddersøm, veving, brodering og sølvarbeid i Chiang Mai som ligger halvannen times flyreise nord for hovedstaden Bangkok. Henning Kumle  er opptatt av at fjellfolk i Nord-Thailand skal få et bedre liv. Derfor vil de gi overskuddet til dem i form av utdanningsstipendier.
100 bunader
Etterspørselen vil vise hvor stor bunadsproduksjonen blir.
– Vår målsetting er å selge 100 bunader i år. Vi må se hvilke distrikter som er mest etterspurt. Tanken er å øke gradvis uten at det går ut over kvaliteten, understreker Henning Kumle som mener hjort, bunadsproduksjon og bondebryllup gir ei tryggere framtid enn tradisjonell gardsdrift på en gard av Farbergshagens størrelse.
– Ved å satse som vi gjør går vi ikke baklengs inn i framtida, mener Henning Kumle.Bunadsloft med opplevelser

Hjorten er en stor opplevelsesressurs for alle som besøker Faberghagen gård.

Hjorten er en stor opplevelsesressurs for alle som besøker Faberghagen gård.

Henning Kumle er opptatt at det skal være en opplevelse rundt bunadene han skal selge. Bunadsetasjen inneholder mange særegne håndverksdetaljer. Møbler, speil, skap og massevis av bondeantikk skaper en nysgjerrig atmosfære og vi antar den særegne driftsbygningen også vil bli besøkt av folk som slett ikke har planer om å kjøpe bunad. Men kanskje de blir lurt av omgivelsene…

Bildetekster:

  • Peisen er et kapittel for seg med egen bakerovn i gammel stil.
  • Ulveskinnspelsen er naturligvis på plass i bunadsetasjen
  • Låvebrua er kort, men viktig på en driftsbygning
  • Bunader på rekke og rad.
  • En ekte grizzlybjørn fra Alaska.
  • Henning Kumle foran noen av de vakre herrebunadene. I bakgrunnen står en gammel grindvev. Legg mere til de massive tømmerveggene.

 

 

 

 

Summary
Henning Kumle har satt opp ny driftsbygning for framtida!
Article Name
Henning Kumle har satt opp ny driftsbygning for framtida!
Description
I påsken tar ekteparet i bruk den nye driftsbygningen med et bruttoareal på 600 kvadratmeter. Den inneholder bunads loft, selskapslokale for bondebryllup og et produksjonsanlegg for foredling og salg av hjortekjøtt.
Author