Henning Kumle lager bunad for menn i Chiang Mai i Thailand i østen

Faksimile fra:
Se faksimile som Adobe Acrobat PDF dokument
Ringsaker Blad 21 April 2007 mediaomtale av Bunad For Menn

Ringsaker blad den 21. April 2007 ©
© Torunn Henriksen redaksjonen©ringsaker-blad.no Tlf: 62 34 77 00

Lager bunad for menn

Gammelt håndverk har kommet til heder og verdighet igjen på det nyåpnede bunadloftet på Farbergshagen.

Etter at gården til Henning Kumle brant høsten 2004 har han brukt tiden til å bygge opp igjen en driftsbygning, og like før påske kunne de åpne bunadloftet som i dag kan levere 13 forskjellige bunader for menn.

Syr i Thailandb

Alle våre bunader blir nøye kontrollert. Her blir bunadsølv pusset og polert, før bunaden pakkes og sendes til Norge.

Alle våre bunader blir nøye kontrollert. Her blir bunadsølv pusset og polert, før bunaden pakkes og sendes til Norge.

Med hovedfag i historie og etnologi som støttefag har Henning mer kunnskap om draktskikk enn de fleste.
— Hele dette prosjektet har utviklet seg over mange år. Nå har vi greid å realisere første målsetting ved å sikre den gamle kunnskapen i forhold til å sy herrebunad, forteller Kumle. Den nye driftsbygningen på Nyhushøgda er laftet og ligger med fantastisk utsyn over bygda. Bare utsikten er vel verdt besøket, og er en heldig kan en skimte den majestetiske bukken som vokter flokken på 30 hjort. Paret valgte å satse på hjortefarm etter brannen, men det tar tid før produksjonen kan starte for alvor.
— Vi har drevet med hjort i et år, men det tar fem år å bygge opp stammen. Det er noe helt annet enn å drive med gris som vi gjorde før, og det må følges opp hele tiden, forklarer Henning.

Vever sjøl
De legger ikke skjul på at det har vært tøft å bygge seg opp igjen, og den topp moderne driftsbygningen vitner om kvalitetssans og bevisste valg. Med tiden ser de for seg kjøttproduksjonen i første etasje og utleie av selskapslokaler i andre. Enn så lenge er det bunadene som får pryde rommet, blant annet sammen med en vev.
— Veststoff og fór vever vi for hånd. Bunadene blir skåret til en og en på gammeldags vis og skjortene blir laget på tilsvarende måte. 1 tillegg blir alle knapphull brodert og bukseselene broderes også for hånd, opplyser Henning som gjerne vil avlive myten om at skreddersydd er ensbetydende med god kvalitet.
— Det tar fire-fem år pluss et halvt liv å bli god. Det er like stor forskjell på herrebunader som på en dress fra Dressmann og en Armani dress. Jeg ville heller kjøpt en Armani dress enn å gå til en skredder, sier Henning.
Dårlig snitt og tilskjæring kombinert med kjappe løsninger i forbindelse med produksjon har ifølge Kunde bidratt til å forringe den norske draktskikken.
— Og gjør du feil under til skjæringen blir det ikke bra uansett hvor godt det andre blir utført, slår han fast.

Hele familien er samlet. Far broderer damebunad mens mor hjelper barna med lekser.

Hele familien er samlet. Far broderer damebunad mens mor hjelper barna med lekser.

Kort leveringstid
Begge snakker seg fort varme om at draktskikk og broderier er globale, og Henning viser en plisseringsteknikk på ei samekofte som er nøyaktig den samme som fjellfolkene i Nord-Thailand bruker.
—    De syr foldene sammen og lar den ligge minst et år. Uansett hvor møysommelig arbeidet kan være, trenger det likevel ikke ta mange ukene om en bestiller herrebunad på Farbergshagen.
—    Jeg klarer enda å levere noen bunader til 17. mai. Med noen prøvemodeller kan en også låne en bunad mens de venter. Jeg bygger det hele på at når du bruker så mye penger på et plagg skal det være service, understreker Henning.
Siden åpningen har pågangen vært stor og etter hvert håper han også hyttefolket vil finne vegen til loftet.
— 20 år bør du være før du bestiller bunad og jeg har kunder helt opp til pensjonsalder. Dette er en trend som så vidt er begynt, nikker Henning Kumle.

Bildetekster:
Som historiker med stor interesse for draktskikk har Kumle fordypet seg i gamle modeller og rekonstruert dem. Samtidig har han vært faglig veileder for et prosjekt i Nord-Thailand der 29 kvinner syr og får skredderfaglig utdanning. Disse bukseselene er brodert for hånd i Thailand.

Drakeskikken er global og Henning kan fortelle at det i hovedsak var sjømenn og soldater som kom hjem til Norge iført slike drakter

Farbergshagen har vært hjortefarm i et år og her ser vi datteren Sara Midtgaard i full gang med å servere kraftfôr.

Henning Kunde på Farbergshagen har bygget opp igjen en moderne driftsbygning som blant annet huser den nyåpnede Bunadloftet. Prisene på bunadene varierer fra 18.000 til 35.000 kroner.

 

Sølbeslag til bunadkniv lages for hånd. Alle våre mannsbunader er utstyrt med tradisjonelle norske bunadkniver.

Sølbeslag til bunadkniv lages for hånd. Alle våre mannsbunader er utstyrt med tradisjonelle norske bunadkniver.