Herrebunad fra Fana er inspirert av offiserenes uniform på de Dansk Norske Orlogsfartøyene under 1700 tallet

Herrebunad fra Fana er inspirert av offiserenes uniformen på Dansk Norske Orlogsfartøy under 1700 tallet

Herrebunad fra Fana forteller om norske menn i tjeneste for marinen i Danmark

Fanabunad er en bunad som bærer preg av at Fana bøndene har hatt tradisjon med å tjenestegjøre som offiserer i den Dansk Norske marinen. Dette er en bunad som inneholder alle de detaljer en militær uniform fra begynnelsen av 1800 tallet skal ha. Mannsbunad fra Fana med rød vest, svart jakke uten armer, frakk og knebukse. Bunaden bærer tydelig preg av å være en tidligere orlogs uniform.

Mannsbunad fra Fana med rød vest, svart jakke uten armer, frakk og knebukse. Bunaden bærer tydelig preg av å være en tidligere orlogs uniform.

Herrebunad fra Fana med rød vest, svart jakke uten armer, frakk og knebukse. Bunaden bærer tydelig preg av å være en tidligere orlogs uniform.

Nordmenn tjenestegjorde som offiserer på Danske Norske Orlogsfartøy

Grunnen til at denne bunaden er i bruk i Fana kan komme av at Fana bøndene hadde tradisjon for å tjenestegjøre som offiserer på Dansk Norske Orlogsfartøy. Buksen er utstyrt med et lokk foran. Dette er en detalj man finner på de fleste norske bunader som har opphav i uniformer før 1870 tallet. Hadde dette lokket vært beregnet til å gå på do med hadde det sittet bak på buksen og ikke foran.

Organisert voldtekt som verktøy i krig

Det kan tenkes at luken foran på buksen til Fanabunad var en praktisk anordning for å gjøre det lettere å skjende fienden etter at slaget var vunnet. Det er et velkjent at seksuelle overgrep på fiendens kvinner er og har vært brukt opp gjennom historien for å spre frykt og terror. Lokket foran på buksen gjør det mulig for soldaten å utøve denne form for virksomhet uten å trekke ned buksen. Slik ble soldaten mindre sårbar en hva som ville vært tilfelle om han hadde hatt buksen trukket ned på knærne.

Jakke uten armer til herrebunad fra Fana. Legg merke til broderiene på lommene. Disse broderiene har opphav i maretime dekorer.

Jakke uten armer til mannsbunad fra herrebunad fra Fana. Legg merke til broderiene på lommene. Disse broderiene har opphav i maretime dekorer.

Herrebunad fra Fana har en jakke uten armer pluss én vest

Herrebunad fra Fana er utstyrt med hva mange betegner som to vester. Antagelig er det slik at den sorte vesten som i dag brukes utenpå den røde vesten ikke er noen vest. I stedet er vesten en jakke uten armer. Denne jakken uten armer skiller seg fra vesten i at den kan knappes enten til høyre eller til venstre. Videre er det er ullstoff i ryggen slik det er vanlig på en jakke eller frakk. Den røde vesten er imidlertid laget slik en vest skal være laget. Vesten har bomull eller lin i ryggen og en spenne til å regulere vidden i ryggen.

Rød vest og svart jakke uten armer til Herrebunad fra Fana.

Ble uteglemt ved rekonstruksjon av de ulike bunadstypene, men ikke på Herrebunad fra Fana

”Jakken uten armer” mangler alle de elementer en vest skal inneholde for å tilfredsstille kravene til funksjonalitet. Jakken kan derfor ikke sees på som om det har vært en type ”utenpå vest”. Ved bruk av ”jakken uten armer” under frakken har soldaten hatt god beskyttelse mot kulde i dårlig vær. Dette er en type klesplagg som er godt dokumentert i tidligere militære uniformer. Slike jakker har vært i bruk under jakken på de fleste norske bunader. I dag mangler jakke uten ermer til de fleste mannsbunader. Mangelen skyldes en så enkel ting som at den ermeløse jakken ble uteglemt ved rekonstruksjon av de ulike bunadstypene på begynnelsen av forrige århundre. Herrebunad fra Fana er en av de få bunadene som har tatt med seg denne historiske detaljen riktig.

Knebukse til herrebunad fra Fana. Legg merke til dekoren på buksen. Dekoren er et navigatør symbol på låret. Buksen har lokk foran med sølvknapper.

Norges bank ble tuftet på sølvpenger fra bøndenenes tjeneste som leiesoldater

En annen detalj som er verdt å merke seg på Fanabunaden er knappen som går under navnet Holberg knappen i Bergen. Dette er opprinnelig en Theresa mynt som ble til på begynnelsen av 1700 tallet. Motivet på knappen er Dronning Theresa av Østerrike. Det spesielle med denne mynten er at den ble brukt som betalingsenhet for blant annet leiesoldater rundt om i verden, helt til begynnelsen av 1900 tallet. Mynten inneholdt 830 promille sølv istedenfor 920 promille sølv som også kalles Sterling.

Alle som eide jord måtte betale sølvskatt til staten

Når Norge etablerte Norges Bank i 1816 innførte regjeringen en sølvskatt på jordeierne. Hensikten var å skaffe edelt metall til å dekke behov til staten for opprettelse av et eget pengesystem. Den såkalte sølvskatten førte til at norske bønder leverte fra seg store mengder med Theresa daler. Derfor måtte den nye statsbanken måtte innføre en egen sølvstandard på 830 promille sølv istedenfor 920 Sterling. Derfor har Norge en annen standard for sølv en andre land. Mange av våre forfedre hadde tjenestegjort i leiehærer rundt om i Europa. Dett er årsaken til at norske bønder hadde store mengder Theresa daler på kistebunnen.

eller sende en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Komplett bunad fra 38.000,-

Komplett bunad med jakke, bukse, vest, sølvknapper, mansjettknapper, halsnål, brodert linskjorte, strømper, hosebånd, silkesjerf, broderte bukseseler og bunadspose. Pris fra kr 38.000,- Det eneste du mangler er sko.


Vi kan fortsatt levere bunad før 17. mai 2024

Ta kontakt nå slik at du har bunad om kort tid.

eller send en e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no

Lån bunad gratis mens din bunad blir produsert av våre dyktige skreddere og sølvsmeder.

Vi tar ikke depositum ved bestilling av bunad, men tar betalt når du har fått bunaden og er fornøyd med resultatet

Bunad For Menn AS er best på pris, kvalitet og leveringstid.

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Ta mål til bunad hjemme i din egen stue

Bor du utenfor det sentrale Østlandet kan du ta mål til bunaden hjemme i din egen stue. Ring Henning på 975 34 439 eller send e-post til Henning.Kumle@BunadForMenn.no for mer informasjon.

Besøk bunadsloftet

Besøk bunadsloftet på Farbergshagen gård i Gaupen, mellom Brumunddal og Moelv. Fra Oslo sentrum til Bunad For Menn på ny motorvei og fartsgrense 110 er kjøretiden 1 time 20 minutter.


SMART TIPS: Sjekk referansene før du handler

Når du skal handle bunad er det klokt å kontrollere referansene til de ulike leverandørene. Sjekk mer enn 200 anmeldelser som Bunad For Menn AS har fått her:

Henning er tilgjengelig alle dager fra 9 til 21 for en hyggelig uforpliktende bunadsprat. Ring Henning nå på 975 34 439 eller send en mail til Henning.Kumle@BunadForMenn.no.